
מדרחוב נווה שאנן יוצא מהדיכאון ומתכונן לבצע קפיצת ערך נדל"נית. אסף כהנר, מנכ"ל חטיבת השיווק בחברת Ewave Nadlan: "הראייה שלנו את מדרחוב נווה שאנן בתל אביב כמו יהלום בשלב הגולמי שלו"
הזמן היה סוף דצמבר, סמוך לחג החנוכה וערב חג המולד. הקור בחוץ לא הרתיע קהל גדול של אלפי אנשים מלהסתובב ברחובות בלבוש חם ועוטף ולנוע בין עשרות מיצגים של אומנות רחוב – הופעות חיות של שירה וריקוד, וידאו ארט, פיסול עירוני, מיצגי אור – ובין מסעדות קטנות המוכרות מטעמים ממקומות קרובים ורחוקים. במרכז של האירוע הציף קהל של אלפים את המדרחוב, המצוי במרכזו של אותו רובע, כשהם נעים בו מצד לצד, נהנים מהמוסיקה ומכוס סחלב חמה או תירס חם. מי שלא היה באירוע יכול היה לחשוב שמדובר בהפנינג רחוב המוני לקראת חג המולד המתקיים במדרחוב בעל אווירה מיוחדת של אחת מבירות אירופה, כזה שהישראלים בטיולים שלהם לחו"ל כול כך נהנים לטייל בהם, לקנות ולשבת לשתות בהם קפה או לאכול ארוחה. אבל המציאות היא שמדובר היה באירוע אומנותי שהתקיים כאן בתל אביב, בליבה של שכונת נווה שאנן, פסטיבל "מנורת לילה", והמדרחוב המדובר הוא לא אחר מאשר מדרחוב נווה שאנן.
אולי הלקח החשוב ביותר שניתן היה ללמוד מסיור במדרחוב נווה שאנן במהלך הפסטיבל הייתה לגבי מידת הפוטנציאל הלא מנוצל של המקום. בערב רגיל המקום עודנו נטוש מאוכלוסייה ישראלית, והמקום נראה כמו טריטוריה זרה המאוכלסת ברובה על ידי מסתננים אפריקאים, פועלים זרים מסין ומזרח אירופה, או זונות ונרקומנים. אבל כאשר רואים את אלפי הישראלים הנוהרים למדרחוב, ולרחובות סביבו, אפשר להבין את גודל האפשרויות שהמקום מציע, ואת הכיוונים העתידיים של המקום.
מדרחוב נווה שאנן – היהלום שבכתר
"הראייה שלנו את מדרחוב נווה שאנן בתל אביב כמו יהלום בשלב הגולמי שלו", מציין אסף כהנר, מנכ"ל חטיבת השיווק בחברת Ewave Nadlan, המתמחה בייזום וניהול פרויקטים וקבוצות רכישה בדרום תל אביב ובדגש על שכונת נווה שאנן. "היהלום הגולמי יכול להיות אבן שחורה כמו פחם, או אבן חסרת כול אסטטיות או ברק, וצריך הרבה דמיון וניסיון כדי לראות את האבן הזו הופכת ליהלום יפהפה, כזה שנמצא במרכזו של תכשיט יקר ערך על אצבעה או סביב צווארה של אישה בעלת טעם. ככה אנחנו מרגישים לגבי מדרחוב נווה שאנן – הוא עדיין מצוי בשלב הגולמי שלו, בשלבים הראשונים של תהליכי העיבוד והליטוש, הוא חסר ברק ולעין חסרת ניסיון הוא יכול להראות כמו אבן רגילה, אולי אפילו אבן נחותה. אלא שהניסיון שלנו, והיכולת שלנו לקרוא את המפה הנדל"נית של הסביבה, אומרים לנו שזו בדיוק ההזדמנות הנדל"נית הגדולה הבאה של תל אביב, עם ערכי השבחה משמעותיים", אומר כהנר הנמצא בין רחובות השכונה כבר קרוב לשמונה שנים, מכיר אותם ואת האנשים המהלכים בהם, והוא בעל ניסיון בליווי של מספר רב של פרויקטי נדל"ן חדשים בהיקף מאות רבות של יחידות דיור בחלקים אלו של תל אביב.
אחד הדברים הבולטים במהלך השוטטות הלילית שביצענו בשכונת נווה שאנן בפסטיבל בסוף דצמבר הוא שהשכונה עוברת שינוי חיובי משמעותי, והתהליך הזה עובר האצה משמעותית בשנה האחרונה. עשרות בניינים בשכונה עברו כבר תהליך של בינוי מחדש ומאוכלסים על ידי ישראלים – צעירים, סטודנטים, זוגות צעירים וחברי קהילת הלהט"ב; כמעט בכול פינת רחוב הועמדו גדרות המסמנות שטח לפני תחילת בינוי או שלט המודיע על תחילתן של עבודות קרובות; מאות פועלי בניין מציפים כול בוקר את השכונה ובונים אותה מחדש; אליהם מצטרפת גם עיריית תל אביב שעוסקת בשיפוץ התשתיות הפיסיות והרחובות בשכונה בהשקעה כספית עצומה. אלא שכול ההתרחשות הזו היא רק המנה הראשונה לקראת תחילת העבודות על פרויקט הנדל"ן העצום שיחליף את התחנה המרכזית הישנה, שרכישתה הושלמה בשנה האחרונה בסכום של כ-400 מיליון שקלים, והשטח שלה כבר מגודר וממתין לתחילת העבודות.
"שכונת נווה שאנן הפכה במהלך השנים לחצר האחורית של תל אביב. תעשיות פשע – מין וסמים – פרחו ושגשגו בשכונה, והקרבה למרכזי התחבורה משכה לשכונה את העובדים הזרים. היה נוח לכול בעלי העניין – אולי למעט תושביה הוותיקים – שהשכונה הזו תנקז אליה את האלמנטים העירוניים השליליים. אלא שכאן נכנסו שני אלמנטים לא צפויים – הדמוגרפיה והפיתוח העירוני", אומר כהנר. "שכונת נווה שאנן כיום נלחצת משני כיוונים – מכיוון צפון הפיתוח הפנומנאלי של גן החשמל ואזור דרום רוטשילד, ומכיוון מערב הפיתוח המהיר של יפו ופלורנטין. בהיבט הדמוגרפי תל אביב מהווה מגנט משיכה לצעירים אחרי צבא מכול הארץ שמעוניינים לחיות בתל אביב ולחוות את החוויה התל אביבית. בהיעדר עתודות קרקע חדשות לעיר היא חייבת לנצל את השטחים הלא ממומשים בנווה שאנן כדי לתת מענה לדרישה ההולכת וגוברת למגורים בה".
בהיבט הזה ניתן לראות את השינוי במחירי הדירות בשכונה. אם בתחילת העשור מחיר למ"ר עמד על כ-15 אלף שקלים, הרי שמחיר מ"ר היום כבר נאמד בכ-30 אלף שקלים בפרויקטים החדשים, זינוק של כ-100 אחוזים בפחות משבע שנים. אלא שהמחירים האלה הם כאין וכאפס לעומת המחירים בשכונות שסביבה –כ-45 אלף שקלים למ"ר בשכונת פלורנטין, או יותר מ-60 אלף שקלים למ"ר באזור דרום רוטשילד וגן החשמל.
כפר עירוני במרכזה של תל אביב
"היהלום של הכתר בשכונת נווה שאנן הוא המדרחוב", מוסיף כהנר. "מי שבוחן את התב"ע ורואה את כיווני ההתפתחות של שכונת נווה שאנן רואה שהשכונה הזו תהיה כפר במרכזה של העיר תל אביב. בניינים נמוכי קומה בגובה של עד 6 קומות, המעניקים לשכונה אופי חם ואינטימי, כאשר במרכזו של הכפר העירוני הזה יעמוד המדרחוב של נווה שאנן עם חנויות, גלריות ובתי קפה נעימים בקומת הקרקע ודירות מגורים מעליהם. צעירים וצעירות – מתל אביב, מחוץ לתל אביב וגם תיירים מחו"ל – יהפכו את המקום לבית שני עבורם. המקום יהיה ללב הפועם של הסביבה, ויתחרה באטרקטיביות של פנינות חמד תל אביביות אחרות, דוגמת: מדרחוב נחלת בנימין או שוק הפשפשים".
הסיכום של התרשמות עדכנית על שכונת נווה שאנן והמדרחוב שלה חייב לקחת בחשבון גורם נוסף, והוא האופי המיוחד של השכונה הזו. שכונה דעתנית, בעלה אופי וקצב ייחודיים לה, לפעמים בועטת ולפעמים מחבקת, בעלת אמירה, ומובילה דיעה עצמאית. "אנחנו בפירוש רואים רבעים דומים לנווה שאנן בעולם – דוגמת סוהו בלונדון – שתהליכי הפיתוח הפכו אותם מהמוזנחים בסביבתם למבוקשים ובעלי ערך. זה בדיוק התהליך שאנחנו מעריכים שנראה בשכונת נווה שאנן, ובמרכז הבלתי מוכתר שלה – המדרחוב."
מעוניינים לשמוע עוד פרטים ממומחי הנדל"ן של דרום ת"א? התקשרו 077-9965357 או השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
[gravityform id="1" title="false" description="false" ajax="true" tabindex="12"]