בעקבות נגיף הקורונה, הממשלה הטילה הגבלות קיצוניות על פתיחת חנויות ובתי עסק ועל תנועת האזרחים. עו"ד זאב פלדמן מסביר כיצד יוכלו העסקים לבקש פטור מתשלום דמי השכירות על התקופה הקשה הזו

המשבר הכלכלי שיצרה מגיפת הקורונה נותן את אותותיו בכל רחבי העולם – וגם המשק הישראלי נפגע, לאור ההוראות לסגירת בתי עסק רבים והגבלת התנועה באופן משמעותי. עסקים רבים סופגים ירידה קיצונית בהכנסות, חלק גדול מהם נותר ללא הכנסות כלל. אבל בניגוד להכנסות, ההוצאות לא נעלמות – ובראשן דמי השכירות שמשלמים בעלי עסקים בישראל עבור חנות, משרד או מפעל בו נמצא העסק, בסדר גודל שמגיע לעתים לעשרות אלפי שקלים בחודש.
לדברי עו"ד זאב פלדמן, המתמחה בדיני חוזים ובמשפט מסחרי, "משבר הקורונה הוא אירוע קיצוני, שישפיע על האפשרות לבטל תשלומים. הממשלה קבעה בחוק איסור על תנועה ופתיחת העסקים – ובכך מגבילה את זכויות היסוד של חופש התנועה וחופש העיסוק. במקרים מסוימים, הגבלות קשיחות ואגרסיביות שכאלה יכולות לשמש טיעון לטובת ביטול התחייבויות כספיות".
"העסק לא פועל – אז למה שישלם שכירות?"
"קשה למצוא סיבה סבירה לכך שבעל עסק יידרש לשלם דמי שכירות על תקופה שבה העסק לא פעל כלל", ממשיך עו"ד פלדמן. "במצבים כאלה חשוב להכיר את סעיף 18 לחוק החוזים, שמתייחס לאירועים שלא ניתן לחזות מראש, והופכים את קיום החוזה לבלתי אפשרי או שונה באופן יסודי. לפי הסעיף, במצבים כאלה ניתן לעתים לפטור את הצד המשלם מהמחויבות החוזית שלו – בלי לפצות את הצד הנפגע".
"עבור בעל עסק שמשלם דמי שכירות, סעיף 18 יכול לשמש הגנה שתעניק לו פטור מהתשלום. היתרון הוא שגם אם מפעילים את הסעיף, הוא לא מבטל את החוזה – כך שאחרי שההגבלות יוסרו, ניתן יהיה להמשיך בשכירות", מסביר עו"ד פלדמן.
במידה ואתם מעוניינים לבחון את הסיכוי שלכם לביטול דמי השכירות לעסק? אנא לחצו על אזור מגוריכם:
"הנסיבות הקיצוניות כבר משפיעות על המדיניות"
"אמנם בעבר בתי משפט נטו שלא לאפשר פטור מהתחייבות בגלל אירועי כוח עליון, בטענה שאפשר היה לצפות אותם מראש", אומר עו"ד פלדמן. "אבל להערכתי המקצועית, אירועי משבר הקורונה הם קיצוניים מאוד, ולכן הממשלה וגם בתי המשפט יביאו לכך שניתן יהיה לקבל פטור מהתחייבות חוזית במקרים מסוימים".
"אפשר כבר לראות את ההשפעה של הנסיבות הקיצוניות הללו על המדיניות הממשלתית – ב-7 באפריל נודע שהממשלה תפעל להעניק לעסקים הנחה של 25% בארנונה עד סוף 2020, שווה ערך לפטור מארנונה למשך חודשיים. אם הנסיבות מאפשרות את ביטול הארנונה, יש בסיס להניח שהן יאפשרו גם ביטול או הפחתה של התחייבויות חוזיות אחרות".
"עדיף לא להגיע לבית המשפט"
עו"ד פלדמן, העוסק בתחום החוזים והסכסוכים העסקיים למעלה מ-17 שנה, מספר כי קיים בסיס נוסף להגנה מתשלום, והוא סעיף 39 לחוק החוזים. "הסעיף הזה מחייב את הצדדים לחוזה לפעול בתום לב. בתנאים מסוימים, ניתן לטעון שמי שכופה על הצד השני לחוזה לקיים את ההתחייבות שלו, כמו תשלום דמי שכירות, אפילו במצב הקיצוני שנכפה עליו, כמו סגירת חנות, פועל בחוסר תום לב", הוא מסביר.
"להערכתי, הדבר הנכון ביותר יהיה לנסות להגיע להסדר כספי מחוץ לבית המשפט, תוך ניהול משא ומתן חכם. כך ניתן להימנע מהליכים משפטיים ארוכים ויקרים, ושני הצדדים יוכלו להמשיך בקשר העסקי ביניהם עם תום המשבר. קיימות טענות חזקות שיתמכו במי שמבקש פטור מדמי שכירות – אבל חשוב לבדוק כל מקרה לגופו, בעזרת איש מקצוע".
כשכולם באווירת משבר – זה הזמן לפעול כדי להשיג הסכמה להנחה בדמי השכירות
בימים אלה, משרדו של עו"ד פלדמן מבצע בדיקה של החוזים ואפשרויות ההנחה או הביטול עבור בעלי עסקים שנפגעו מהמשבר. "למי שמרגיש שהוא נפגע מההגבלות ויש לו סיבה טובה לא לקיים התחייבות חוזית ולשלם דמי שכירות, חשוב לפעול כבר עכשיו", מדגיש פלדמן. "כל המשק נמצא עכשיו באווירת משבר, וזה הזמן המתאים ביותר לנהל דיאלוג מול הצד השני ולרכך אותו. כשהמשבר יסתיים, יהיה קשה יותר להגיע להסדרים".