ישראלים שהגיעו לגיל הפרישה ומקבלים פנסיה, זכאים לפטור ממס הכנסה בהיקף של מאות אלפי שקלים – אך לא תמיד יודעים כיצד כדאי לנצל אותו. רואה חשבון אמנון מקייטן, מנכ"ל טיפ לשכיר, המתמחה בהחזרי מס מסביר כי חישוב הפטור הוא עניין מורכב, וטעויות יכולות לעלות ביוקר

ליאוניד, תושב כפר סבא שהגיע בשנת 2014 לגיל פרישה, החליט לבדוק אם מגיע לו החזרי מס מהמדינה, והגיש באופן עצמאי דו"חות למס הכנסה. לשמחתו, הוא קיבל 3,000 שקל, אבל מה שהוא לא ידע –שלמעשה הוא היה זכאי להחזר של יותר מ-60,000 שקל. בסופו של דבר, הוא גילה זאת רק לאחר שפנה לטיפ לשכיר.
"אנשים רבים שמגיעים לגיל פרישה מודעים לכך שייתכן שמגיעים להם החזרי מס. אבל מי שלא מכיר היטב את התחום, יתקשה להגיש את כל המסמכים והטפסים הדרושים בצורה שתמקסם את ההחזר – ועלול לקבל החזר נמוך מדי, אם בכלל", מסביר רו"ח אמנון מקייטן, מנכ"ל חברת "טיפ לשכיר" שטיפל בתיק של ליאוניד. "חשוב גם לדעת כיצד לפרוס את קבלת ההחזרים והפיצויים, ואיך לנצל בחכמה פטור ממס הכנסה. הפערים במקרים האלה יכולים להסתכם בעשרות אלפי שקלים".
הגעתם לגיל פרישה? רוצים לבדוק זכאות להחזר מהמדינה? לבדיקה ללא עלות לחצו כאן >>
"אנשים נרתעים מהביורוקרטיה וממס הכנסה"
"הניסיון מלמד אותנו שאנשים נרתעים פעמים רבות מלממש את הזכות שלהם לקבל החזרי מס. הם חוששים לעסוק בביורוקרטיה ואיסוף ניירת, פוחדים שמס הכנסה ימצא להם חובות, ולעתים פשוט לא רוצים לשלם עבור פתיחת תיק", הוא מספר. "החלטנו לתת מענה לכל אלה. הבדיקה הראשונית היא חינמית. לאחר מכן, בייפוי כוח של הלקוח, אנחנו אוספים את כל המסמכים הדרושים; הלקוחות משלמים רק אחרי שהכסף נכנס לחשבון שלהם; ואנחנו מתחייבים שלא נגרום לחוב במס הכנסה".
מקייטן, בעל תואר ראשון בכלכלה ורואה חשבון משנת 1997, הקים את "טיפ לשכיר" ב-2001, לאחר שצבר ניסיון כרואה חשבון וחשב בכמה חברות במשק. "המטרה היתה לעזור לאנשים בעזרת המומחיות שרכשתי", הוא מספר. "כיום הצוות שלנו מונה 15 עובדים, ועם השנים טיפלנו בעשרות אלפי לקוחות – שרובם הגיעו בעקבות המלצה של לקוחות אחרים שלנו.
"צריך לדעת איך לנצל את הפטור בצורה מיטבית"
לדברי מקייטן, "תושב ישראל שהגיע לגיל פרישה – 67 לגבר או 62 לאישה – ומקבל פנסיה, זכאי ל'סל פטור' ממס הכנסה, שגובהו מאות אלפי שקלים. את הפטור ניתן לממש בכמה סוגים של כספים – או בשילוב ביניהם. כך למשל, כשמדובר בכספי פיצויי פרישה, חשוב לדעת שפיצוי פיטורים עבור 32 שנות עבודה שקדמו לגיל הזכאות הם חלק מתחשיב הפטור. גם פיצויים על שנות העבודה שלאחר גיל הפרישה זכאים לפטור, ולא פוגעים בפטור הכולל.
"יתרות שנצברו בקופות גמל, פוליסות ביטוח וקרנות פנסיה נחלקות לכמה סוגים – יתרונות הוניות, יתרות קצבתיות ופיצויים. את היתרות ההוניות ניתן למשוך בפטור ממס ללא פגיעה ביתרת ההון הפטור. את הפיצויים אפשר למשוך בתנאים מסוימים; וגם את היתרות הקצבתיות, שנועדו במקור למשיכה כקצבה חודשית חייבת במס, אפשר ניתן למשוך במסגרת סל הפטור. בנוסף, מימוש הפטור על הכנסה מהפנסיה החודשית מתבטא בהפחתה משמעותית של תשלום המס על הפנסיה.
עם זאת, מדגיש מקייטן, "חשוב לדעת שכללי החישוב לניצול הפטור משתנים בין סוגי ההכנסות השונים. לדוגמה, ניצול פיצויים פטורים גורע מסל הפטור פי 1.35 בהשוואה להיוון פטור של יתרה קצבתית. בסופו של דבר, יש אפשרויות רבות לניצול הפטור בסוגי הכספים השונים, וכדי להפיק את התועלת המרבית נדרש ידע מעמיק בתחומים כמו מיסוי, פנסיה ותחשיבים כלכליים. רק כך אפשר להשוות בין כל החלופות – ולחסוך עשרות ואף מאות אלפי שקלים".
לסיכום, אומר מקייטן, "הגשת דו"ח להחזר מס באופן עצמאי זה מעשה לא רציונלי, בשל היעדר הידע המקצועי, הסיכון לכך שתקבלו חיוב במקום החזר, ואי היכולת לאתר שגיאות בשומות של מס הכנסה ולעקוב כדי לוודא שמקבלים את מלוא הסכום. אדם לא מקצועי שמגיש בקשה 'על עיוור' יהיה מרוצה מכל החזר שיקבל ולא יהיה מודע שייתכן שהיה מגיע לו החזר גדול בהרבה – וחבל".