אנשים שנקלעים למצבים כמו פשיטת רגל, הגבלה, כינוס נכסים או תיק בהוצאה לפועל, זקוקים לסכומי כסף גדולים במהירות – אך במקרים רבים, הבנקים מסרבים לעזור. זה הזמן להכיר את המימון החוץ-בנקאי – מחברות אמינות ומפוקחות שאפילו נסחרות בבורסה

דלית, בת 54 מאזור הצפון, היא גרושה המגדלת לבדה את בתה הקטינה. בעקבות הגירושין, ולאחר שהעסק שלה כשל, נקלעה דלית להליך פשיטת רגל. כדי להיחלץ מפשיטת הרגל, ומהמשכנתה על הנכס שלה (ששוויו 1.1 מיליון שקל), נדרשה דלית להשיג במהירות 650 אלף שקל. אם לא הייתה עושה זאת, הנושים היו פועלים למכירת הנכס – ולאחר קיזוז המשכנתה ושאר החובות, הייתה דלית נותרת עם 100 אלף שקל לכל היותר, ללא בית להתגורר בו וללא נכסים אחרים.
"בישראל יש אנשים רבים שנקלעו לפשיטת רגל, כינוס נכסים ואיחוד חובות, והם מוגבלים בבנקים", מסביר אריאל אחון, בעלי חברת אריאל ייעוץ משכנתאות ופיננסים. "לאנשים אלה, שמספרם צפוי רק לגדול בעקבות משבר הקורונה, יש דירוג אשראי שלילי – ואם הם יבקשו הלוואה מהבנק, הוא יסרב. חשוב לדעת שיש פתרונות אחרים. דלית, למשל, פנתה אלינו, ובנינו עבורה פתרון מימוני מהיר שהשאיר ברשותה 400 אלף שקל, לאחר שליווינו אותה במכירת הנכס והחזרת חובותיה".
החברות שנותנות פתרון כשהבנקים לא יכולים
לדברי אחון, "ציבור מסורבי הבנקים, שלא יכולים לקבל מהם משכנתה, כולל אנשים שהצ'קים שלהם חזרו שוב ושוב (מוגבלים /מוגבלים חמורים), אבל גם אנשים שהיתה להם בעיה נקודתית עם צ'קים או חיובים שחזרו כגון הלוואות /הוראות קבע / כרטיסי אשראי, או כאלה שיש להם תיקים קטנים בהוצאה לפועל. מי שיש לו בעיה כזו ולא יגיש נכון את התיק, יקבל סירוב למשכנתה.
"הפתרון למסורבים אלה הוא הלוואה חוץ-בנקאית, תמורת שעבוד של הנכס שברשותם. הנכס הזה הוא הביטחון של גוף המימון שמעניק את ההלוואה. לא צריך לחשוש מגופי מימון – מדובר בחברות בורסאיות גדולות, שפועלות תחת בקרה ופיקוח ומעניקות הלוואות בהיקף של מאות מיליוני שקלים בשנה. אלו חברות אמינות הנסחרות בבורסה, ופועלות בשקיפות והגינות. הן נהנות מגמישות ויכולת הקצאת אשראי, גם במצבים שבהם הבנקים לא יכולים או לא רוצים להעניק מימון", הוא אומר.
הבנק סרב לכם להלוואה? בדקו כאן את התאמתכם לקבלת הלוואה חוץ בנקאית ⬅ מהו גילך ?
להרוויח זמן – בלי לחץ מצד הנושים
אחון מסביר כי "הלוואה חוץ-בנקאית כנגד נכס, מתאימה למי שכלל ההתחייבויות שלו, על כל ההלוואות – משכנתה והלוואות בנקאיות וחוץ בנקאיות, לא עולה על 60% משווי הנכס. המטרה היא לעזור ללווה להתייצב מבחינה כלכלית, ובהמשך להחזיר אותו למערכת הבנקאית. ההלוואה יכולה גם לסייע לו להרוויח זמן כך שיוכל למכור את הנכס במחיר ובתנאים הטובים ביותר – בלי שיהיה נתון ללחץ מצד נושים פוטנציאליים".
לדברי אחון, התהליך כולל בניית תוכנית הבראה שתאפשר ללקוח להגיע להתנהלות כלכלית נכונה בהמשך הדרך, מבלי שיהיה צורך למכור בלחץ את הנכס. "העבודה מתבצעת בחרדת קודש, בהתחשב בכך שברוב המקרים הלווים נמצאים במצב כלכלי ומנטלי לא קל, כתוצאה מהמצוקה המיידית והצורך הדחוף במזומנים. לכן אני מקפיד על ליווי אישי לכל אורך הדרך, 24/7. אני אישית מנהל דיאלוג מול כל הגופים הרלוונטיים, כדי לסיים את התהליך במהירות וביעילות".
"היזהרו ממי שמפזר הבטחות בלי כיסוי"
אחון, יוצא המערכת הבנקאית, מזהיר מפני גופי מימון לא אמינים, "בתחום הזה יש גם כאלה שלא מתעניינים כלל בלקוח, ורוצים לגבות שכר טרחה ולנצל את המצוקה שלו כדי שיוכלו להשתלט על הנכס בעתיד. צריך להיזהר מליפול למלכודות הללו וממי שמפזר הבטחות ללא כיסוי.
"העובדה שאנחנו גובים תשלום רק בהתאם להצלחה מובילה לכך שנטפל רק בלקוחות שאנחנו מאמינים שנוכל לעזור להם. מבחינתי, הטיפול במצבים כאלה הוא לא פחות מדיני נפשות. אני ניגש לכל לקוח מתוך אמונה שאני חייב למצוא לו את הפתרון הנכון שיסייע לפתור את הבעיה מהשורש, ולא לייצר פתרון שאמנם משרת את האינטרסים הכלכליים שלו, אבל מתאים לטווח הקצר בלבד".