משבר הקורונה גרם למשקיעים רבים לברוח משוק ההון, אבל דווקא עכשיו חבויות הזדמנויות שנוצרו לאחר הירידות הגדולות. "ליווי נכון ומקצועי יכול להגן על המשקיע מפעולות לא נכונות ולעזור למקסם את התשואה גם בתקופות של משבר"

הירידות החדות בבורסות ברחבי העולם בחודש מרץ, שנגרמו עקב מגפת הקורונה, התחלפו בעליות שערים יפות בחודש אפריל. מדדי ה-S&P500 והנאסד"ק אפילו מחקו את כל הירידות מתחילת השנה. אבל רוב המשקיעים עדיין חוששים, ולא ניתן באמת לדעת האם הטלטלות בשוק ההון מאחורינו. מה שכן ניתן לדעת זה שהתנודתיות בשווקים בשנה האחרונה שינתה את כללי המשחק, ויצרה הזדמנויות חדשות למשקיעים.
"מאז ומעולם הניסיונות של משקיעים פרטיים לתזמן את השוק, ולהספיק לצאת מההשקעה רגע לפני הירידות בשווקים בשביל לא להפסיד, נידונה לכישלון", מסבירה קרן דנציגר, מנכ"לית הראל פיננסים ניהול השקעות בע"מ. "אנחנו מסתכלים על נתוני כניסת ויציאת הכספים ממכשירי חיסכון שונים, כמו קרנות נאמנות, ורואים שהציבור בדרך כלל יוצא לאחר שכבר ספג הפסד, וכך גם מפספס את העליות שיכלו לפצות אותו ומקבע את ההפסד".
"במרץ האחרון הייתה הזדמנות פז למשקיעים להיכנס לשווקים, לאחר ירידה של כ-30% ברוב הבורסות המובילות בתוך תקופה קצרה. מחירי המניות היו אטרקטיביים מאוד, אבל אף משקיע כמעט לא רצה להגדיל חשיפה למניות בגלל החשש כי הירידות לא יסתיימו בקרוב", אומרת דנציגר.
"זו הסיבה העיקרית שרובנו זקוקים ליועץ השקעות או מנהל תיקים מקצועי, שיוכל ללוות אותנו כאשר השוק תנודתי. הניסיון של השבועות האחרונים מלמד שמי שהיה לו תיק השקעות ולווה ביועץ מקצועי, שהתנסה כבר בפעילות בשוק בתקופת משברים קודמים, הרוויח יותר, או לפחות הפסיד פחות, ממשקיעים שניסו לעשות זאת באופן עצמאי".
"מניות שלא היו במרכז הבמה – הופכות אטרקטיביות"
ואכן, מעבר לאפקט הפסיכולוגי ולביטחון שמעניק הליווי המקצועי, שמאפשר למשקיע להתמודד עם התנודתיות בשוק, ישנה חשיבות רבה לאנליזה וליכולות ניתוח של בתי השקעות בעלי ניסיון ארוך שנים. "בתקופות משבר הלקוחות שלנו בקשר איתנו כל הזמן, הם בחשש מאוד גדול ואנחנו חייבים להיות שם בשביל שלא יעשו פעולות קיצוניות שעלולות לעלות להם ביוקר", מסבירה דנציגר.
"כבית השקעות גדול ומנוסה, יש לנו כלים להסתכלות רחבה יותר של הדברים והבנה כיצד צריך לפעול ולאן להסיט את הכספים ומתי. מחלקות המחקר שלנו עובדות בימים אלו שעות נוספות כי הן מבינות שלא כל מניה שספגה ירידה במשבר, גם תעלה בחזרה, ומצד שני מניות של חברות שלא היו במרכז הבמה, פתאום הופכות להיות אטרקטיביות. משקיעים שפועלים בלי הגב המקצועי הזה מסתכנים", היא אומרת.
לבדיקת התאמתך למסלול ניהול התיקים של הראל פיננסים >>
לדברי דנציגר, משבר הקורונה יצר תקופה חדשה לגמרי בהשקעות. "נוצרו הזדמנויות באפיקים כמו סקטור הבריאות, בייחוד בחברות הציוד הרפואי וסקטור הטכנולוגיה שפורחים עכשיו, ולעומתם, סקטור התיירות והפנאי, התעופה ואפילו סקטור הנדל״ן המניב, סבלו משמעותית מהשלכות הקורונה.
"בית השקעות עם מחלקות מחקר וניתוח ומנהלי תיקים מנוסים ידע להסיט את כספי הלקוחות שלו לאפיקים האלו בזמן הנכון ולהניב להם תשואות. צריך להבין שהורדות הריבית על ידי הבנקים המרכזיים מסביב לעולם מסמנים שסביבת הריבית תישאר נמוכה למשך זמן רב. לכן, בשים לב לסביבת הריבית הנמוכה, כדי להשיג תשואה עודפת, רצוי שתיק ההשקעות יכלול רכיב מנייתי,
"אחרי המשבר הקודם השווקים עלו ב-300%"
למרות דברים אלו, אין ספק שהציבור חושש בימים אלו מהשקעה במניות, אך ניסיון העבר מלמד כי ברוב המקרים הוא מהסס זמן רב מדי לפני שהוא חוזר לשוק ומפסיד לא מעט כסף. במשבר הקודם של 2008, משקיעים חיפשו את הרגע הנכון להיכנס להשקעה אך מאוד חששו ורבים נשארו בחוץ. לעומתם, מי שהשקיע רק הרוויח. באותה תקופה מדד ה-S&P500 עלה בכ-300% עד ערב משבר הקורונה (31.12.08 – 14.2.20) וכנראה שגם במשבר הזה המצב יהיה דומה", אומרת דנציגר.
"לכן, במקום לחפש את הנקודה הנוחה ביותר להיכנס לשוק המניות, מה שצריך להנחות את המשקיעים הוא ההתאמה של ההשקעה לפרופיל שלהם. כאשר מקבלים החלטה על השקעה מסוימת צריך לענות על שתי שאלות עיקריות: מהו אופק ההשקעה אותו המשקיע רואה לנגד ענייו, ומהו תיאבון הסיכון שלו.
"אם המשקיע זקוק לכסף בעוד זמן קצר, למשל תוך שנה, הנטייה תהיה לקחת פחות סיכונים בהשקעה שלו, מאשר במצב בו הוא זקוק לכסף בעוד 4 שנים, ואז גם אם יהיו מספר שבועות של ירידות בשווקים, עדיין יהיה מספיק זמן לפצות על ההפסד.
"מי שהוציא את הכספים שלו או שיש לו כמה מאות אלפי שקלים בחיסכון חייב לחשוב איך למקסם את התשואה שלו. מי שישים את הכסף בבנק לא יראה תשואות בזמן הקרוב ודווקא עכשיו נוצרה הזדמנות להתחלה חדשה בשוק המניות. יש פה מצב מיוחד וכדאי לנצל אותו וללמוד מהעבר", היא מסכמת.
לבדיקת התאמתך למסלול ניהול התיקים של הראל פיננסים >>
*הראל פיננסים ניהול השקעות בע"מ ("הראל ניהול השקעות") הינה מנהלת תיקים ועוסקת בייעוץ (שיווק) השקעות ובניהול תיקי השקעות. אפיקי ההשקעות, ניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסים הנזכרים בכתבה זו עלולים שלא להתאים לכל משקיע. אין באמור לעיל משום תחליף לייעוץ (שיווק) השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים והמיוחדים של כל משקיע, ואין באמור לעיל משום הצעה לרכישת ניירות ערך ו/או נכסים פיננסיים ו/או המלצה לפעילות כלשהי בשוק ההון. אין באמור לעיל התחייבות להשגת תשואה כלשהי על ידי הראל ניהול השקעות. מובהר כי הראל ניהול השקעות פועלת בשוק ההון ומחזיקה ו/או סוחרת בניירות ערך שונים ולכן יש לה או עשוי להיות לה עניין בחברות המוזכרות בכתבה לעיל. הגב' קרן דנציגר הינה מנכ"לית הראל פיננסים ניהול השקעות בע"מ.