בכל הסכם שכירות מסחרי עולה הצורך להפקיד בבנק ערבות בסכום של כמה חודשי שכירות, מה שפוגע בתזרים המזומנים של העסק ואפילו לא נחשב הוצאה מוכרת. חברת RentSafe החליטה לשנות את כללי המשחק: "אנחנו ממירים את הפיקדון הגבוה, בתשלום חודשי קטן הרבה יותר – שגם מוכר לצרכי מס"

כל בעל עסק מכיר את ההוצאות הרבות שדרושות כדי לנהל עסק, אבל לפחות מרביתן עוזרות לייצר הכנסות, או מוכרות לצורך מס הכנסה כמו: שכר לעובדים, דמי שכירות למשרד ועוד. אבל קיימת גם הוצאה כבדה במיוחד שאינה מוכרת במס: ערבות בנקאית לצורך שכירת משרד.
מדובר בסכום שנע בין שלושה לשישה חודשי שכירות – סכום של עשרות אלפי שקלים ויותר, שפשוט יושב בבנק ואי אפשר להשתמש בו. כל עוד בעל העסק שוכר את המשרד, הוא גם לא יראה את הסכום הזה חזרה.
"נוצר מצב שמצד אחד, הערבות פוגעת בתזרים המזומנים של העסק, לפעמים בסכומים של עשרות ואף מאות אלפי שקלים, אבל מצד שני, היא כלל לא מוכרת כהוצאה לצורכי מס", אומר אבשלום הרשקוביץ, המנכ"ל והמייסד של חברת הפינטק RentSafe.
"בתקופת הקורונה, שבה בעלי עסקים רבים ספגו מכה קשה ונדרשו להמשיך לשלם שכירות אפילו אם הפעילות הוקפאה, הבנו שחייבים למצוא פתרון לבעיה, ולהפוך את ההוצאה הכבדה הזו לקלה יותר, תוך הכרה בה כהוצאה מוכרת".
איך בעצם עושים את זה?
"אנחנו יודעים לספק את הערבות הנדרשת, בלי שהשוכר יצטרך להפקיד כסף בפיקדון בבנק", אומר הרשקוביץ. "במקום זה, הוא משלם תשלום חודשי או רבעוני קטן מאד. כך מקבלים כמה יתרונות בפעולה אחת: מורידים את עלויות העסקה, מפנים מזומנים לצרכים אחרים של העסק, ובמקום פיקדון שיושב בבנק, מקבלים חשבונית כנגד השרות, שמהווה הוצאה מוכרת לעסק".
ערבות בטוחה – בדרך הקלה
הרשקוביץ, שמוכר בישראל כיזם מצליח ומנהל מנוסה, מילא תפקידי מפתח במשק כך שהוא מכיר היטב את האתגרים הניצבים בפני מנהלי ובעלי העסקים. בין היתר, ייסד הרשקוביץ את חברת המימון והליסינג אלבר ושימש המנכ"ל שלה, וגם את חברת המימון ISL המיועדת למימון השכלה גבוהה.
"כמי שעוסק יותר מ-25 שנה בתחום השירותים הפיננסיים ובעבודה מול גורמים בנקאיים, הבנתי שיש כאן הזדמנות יוצאת דופן לפתח טכנולוגיה ולספק ללקוחות עסקיים דרך חדשנית אבל גם בטוחה לתת ערבות להבטחת הסכם השכירות, בלי להוציא לשם כך עשרות אלפי שקלים שלא יחזרו לעסק", הוא אומר.
אפשר להבין איך זה עוזר לשוכרים, אבל האם גם בעלי הנכסים מרוצים מהפתרון שלכם?
"האמת היא שכן. זה עובד גם לטובתם, כי כאשר העול הכספי על השוכר מצטמצם משמעותית, העסקה נהפכת אטרקטיבית יותר לשני הצדדים", מסביר הרשקוביץ. "בעל הנכס מקבל מאיתנו ערבות בנקאית קבועה לאורך כל תקופת השכירות, בלי צורך לפנות שוב למשכיר בכל שנה ולדון איתו בחידוש הערבות. המשכיר גם לא צריך להתפשר על רמת הביטחונות וגובה הערבות כי הנושא אינו מהווה יותר עול על השוכר.
"התחרות בתחום המשרדים גדולה מאוד כיום, אחרי שבשנים האחרונות נבנו משרדים רבים", מוסיף הרשקוביץ. "בעל נכס שמאפשר לשוכרים שלו להשתמש בשירות שלנו, מקצר את לוחות הזמנים, זוכה ביתרון תחרותי אמיתי וקל לו יותר לסגור עסקאות. בנוסף, שימוש בשירות של RentSafe מחזק מאד את נאמנות הלקוחות השוכרים – הם ירצו להישאר אצל בעלים המעודד שירות זה.
אתה יכול לתת דוגמה להיקף החיסכון?
"ניקח למשל משרד בשטח של 200-300 מ"ר. להערכתנו, הערבות הבנקאית למשרד כזה תהיה לפחות כ-90-120 אלף שקל, סכום שבעל העסק יצטרך לשים בבנק ובעצם ייפרד ממנו לתמיד, או כל עוד העסק קיים והוא ממשיך לשכור משרד.
"בשיטה שלנו, במקום לשלם את הסכום הענק הזה, השוכר פשוט משלם לנו תשלום חודשי קבוע שיכול לנוע בין 600 ל-1,000 ש"ח תלוי בלקוח, בהסכם השכירות ובפרמטרים נוספים. התשלום החודשי הוא זניח ביחס לתועלת של העסקה. מעבר לכך, התשלום גם מוכר כהוצאה לצרכי מס, כלומר, יש פה חיסכון נוסף".
כדאי לציין גם כי בעוד הפקדת ערבות בנקאית היא תהליך ביורוקרטי לא פשוט, השיטה של RentSafe פועלת מהר יותר. "מיד אחרי פנייה ראשונית אלינו, אנחנו יוצרים קשר במהירות. מרגע שיש לנו את כל המסמכים הדרושים, אנחנו בודקים את הבקשה תוך יום עסקים אחד בלבד. מיד אחרי אישור הבקשה, אנחנו דואגים להנפיק את הערבות ולהעביר אותה לבעל הנכס. לא צריך לרוץ לבנק ולבזבז זמן, ובעיקר, ההוצאה האדירה הזו הופכת להוצאה קטנה הרבה יותר".