בני זוג מרחובות לקחו את כספם שהושקע בדירה חמודה ברמת גן והשקיעו אותו, באמצעות עזרה חיצונית שקיבלו, בנדל"ן אמריקאי. בראיון מעניין הם מסבירים מה גורם לישראלים להשאיר את כספם בישראל וכיצד הם מצליחים לקבל היום שכר דירה חודשי של 12,500 ש"ח במקום 4,000 ש"ח מאותו הסכום בדיוק.
טלי ורון מרחובות התלבטו תקופה ארוכה איך למקסם את ההכנסה השוטפת שלהם מנדל"ן, עד שלפני כשנה עשו צעד דרמטי ומכרו את דירתם הישנה בישראל. רון מסביר "לפני כמה שנים ירשתי דירת שלושה חדרים ברמת גן שבה התגוררו הוריי עד שנפטרו". "זו הדירה שבה אני גדלתי, ככה שהיא מאוד ישנה ובמצב לא מי יודע מה. בשנים האחרונות השכרנו את הדירה, כשדמי השכירות עזרו לנו מאוד בתקציב השוטף שלנו"
בישראל השכירות החודשית נחמדה, אבל…
טלי ורון אמנם שמחו על התוספת הקבועה לתקציב המשפחתי, אבל הרווח השנתי מדמי השכירות הסתכם ב-3% בלבד. "לא היה נראה לי הגיוני", מסביר רון "שבזמן שהמכרים שלי בארה"ב מצליחים להכניס עוד משכורת משכר הדירה החודשי שהם מקבלים אני נשאר רק עם תוספת כספית נחמדה. אם תבדקו את הנתונים ביסודיות תראו כי שכר הדירה שאנחנו מקבלים בישראל נמוך משמעותית משכר הדירה במרבית מדינות המערב."
התחלנו לברר…
"אנחנו, הישראלים, אוהבים לשים את כספנו במקום שבו נוכל לראות ולהרגיש אותו.. בגלל זה מרביתנו מחזיקים בדירות שנמצאות בגבולות הגיאוגרפים של מדינת ישראל. ההחלטה לקנות בית בארה"ב מצטיירת כהרפתקאה לאמיצים בלבד למרות שמדובר במעצמה הכלכלית הגדולה והיציבה בעולם. מרבית האנשים לא מבינים שהכסף שלהם יכול להיות שווה פי 3 בדיוק במקום אחר. בזמן שאמריקאי ממוצע יכול להשקיע 300,000 ש"ח ולקבל שכר דירה של 2,500 ש"ח, אנחנו לא מסוגלים לעשות שום דבר משמעותי עם מעט החיסכון שכבר צברנו.."
קשה לי להאמין שכולנו באמת פראיירים?
"אז קודם כל – יש כבר המון ישראלים שמחזיקים בנדל"ן בחו"ל. אני לא המצאתי את העניין הזה – אני פשוט הלכתי על זה בכל הכוח. האנשים בישראל רחוקים מלהיות פראיירים כאשר מדובר בשגרת היומיום שלהם, אבל עדיין יעדיפו לרכוש דירה בראש העין מאשר לרכוש בית בארה"ב מ-2 סיבות: (1) התרגלנו לקנות דירות בישראל מבלי לשאול מהן האלטרנטיבות. ו-(2) אנחנו נלחצים נורא בקלות מדברים שנשמעים לנו טוב מדי. מספיק שמישהו יגיד לכם משפט בסגנון "מה תעשו אם משהו מתקלקל בבית שלכם בארה"ב" ואתם תורידו את ההשקעה מהפרק.
כיצד יודעים היכן לקנות?
"אני קניתי בארצות הברית כיוון שאני מכיר מישהי שמחזיקה שם 10 בתים ומנהלת את כל הנכסים בהצלחה רבה. בנוסף, מדובר באזור יציב, שמראה תחזיות צמיחה מרשימות והגירה חיובית. מעבר לכך – הבנתי שאוכל להרוויח שם שכר דירה אסטרונומי ביחס לכסף שאשקיע ברכישת הנכסים שארכוש. היום אנחנו מכניסים שכר דירה חודשי של 12,500 ש"ח כאשר לפני כן היינו מכניסים 4,000 ש"ח מדירה בר"ג. סכום הכסף של מכירת הדירה בר"ג איפשר לנו לקנות כמה נכסים בפילדלפיה ולהוסיף משכורת שלישית הביתה. זה פער כספי שהפך את החיים שלנו לנוחים."
איך קונים בארה"ב בתור ישראלי?
"אפשר לקנות לבד ואפשר להיעזר בחברה חיצונית. חברות נדל"ן שמתמחות בתחום מאפשרות היום לקנות בית משופץ שמגיע עם דייר שמשלם לכם שכר דירה כבר מהיום הראשון. בארה"ב זה מאוד מקובל להיעזר בחברת ניהול מקומית שדואגת לנכס שלכם ולקבלת שכר הדירה מא' ועד ת'. כמובן שתצטרכו לשלם בערך 10% משכר הדירה לחברת הניהול ואני מניח שגם חברת הנדל"ן שדרכה ביצעתי את הרכישות דאגה להרוויח מהעסקאות אבל זה נשמע לי סביר, הגיוני וזה מה שמקובל בשוק. השאלה היחידה ששאלתי את עצמי היא האם הייתי מסוגל לקנות ולנהל 4 נכסים בארצות הברית ולהמשיך לעבוד כאן במשרה מלאה והתשובה הייתה "לא".
אני ואשתי קנינו באמצעות חברת Rafco שמתמחה בהשקעות בארצות הברית. החיבור הבינאישי היה מיידי והתהליך מולם נעשה בשקיפות. בגלל שההשקעה היא בשלט רחוק אז מאוד חשוב לסמוך על החברה שאיתה אתם מבצעים את ההשקעה. ברכישה הראשונה תבקשו לבדוק לעומק את כל הדברים עד שתרגישו בטוחים. תקראו קצת על האזור שבו אתם הולכים להשקיע ותבקשו לראות את תהליך השיפוץ של הנכס עד לתוצאה הסופית.
בסופו של דבר אתם יכולים לקנות בית בארצות הברית ב80-90 אלף דולר בלבד וליהנות משכר דירה שאתם באמת תרגישו בחשבון הבנק. העניין הוא להתעורר בבוקר ולקבל החלטה שעושים משהו משמעותי עם הכסף".