איך מנווטים את הדרך בבטחה בעידן הריבית הגבוהה? האם העברת כספים לחו"ל מהווה פיתרון מיטבי? ומה לגבי העברת כספים לפיקדונות בבנקים? שאלות אלה ואחרות מעסיקות בשנה החולפת את כל מי שצבר הון ומעוניין להמשיך ולהרוויח. ישבנו לריאיון בארבע עיניים עם אייל מוסקוביץ, מנכ"ל חברת הפמילי אופיס Life Goals. התוצאה: מדריך "עשה ואל תעשה" עבור מי שצברו 3 מיליון שקלים ומעלה
"העברת כסף לחו"ל אינה פיתרון קסם"
לייף גואלס היא אחת מחברות הפמילי אופיס הוותיקות בישראל ובין לקוחותיה נמנות משפחות המגיעות מהשכבה האמידה ביותר בארץ. החברה חושפת את לקוחותיה לגופים המובילים והחזקים בשוק ההון העולמי, כמו בלאקרוק וקרלייל, ולבנקים הזרים הגדולים והיציבים כמו ג'יי.פי.מורגן, בנק אוף אמריקה, UBS. כמו כן, מאפשרת ללקוחותיה להשתמש במטריה רחבה של פתרונות פיננסיים.
ישבנו לשיחה עם מנכ"ל החברה, אייל מוסקוביץ, וקיבלנו זווית אופטימית על השוק בעידן שמרגיש לרבים מאיתנו כקטסטרופה כלכלית. "האופטימיות שלי נובעת מהיכרות עמוקה של השוק המקומי והבינלאומי, אבל זה לא סותר את העובדה כי בחירות יש לעשות בשיקול דעת, מבלי לרוץ אחרי העדר ותוך מתן חשיבות רבה לפיזור סיכונים", הוא אומר.
בוא נדבר על העברת כספים לחו"ל. מכותרות העיתונים הכלכליים אפשר לחשוב שזהו הפיתרון האידיאלי. איך אתה רואה את הדברים?
"אין ספק שניהול של כסף בחו"ל בתקופה הנוכחית נותן תוצאות הרבה יותר טובות. הפער בין הבורסות בתל אביב מול חו"ל עומד על מעל ל-100%. אם אני מסתכל על המדדים המובילים בישראל מול ארה"ב מתחילת השנה מדובר בפערים בלתי נתפסים. הנאסד"ק עלה ב-16% (נכון לאפריל 2023), בעוד שבתל אביב מדובר בהספק שלילי, ולא דיברנו בכלל על לאן ההייטק הולך פה. השווקים בארה"ב עולים, ובישראל השווקים כרגע במגמה שלילית.
"אבל, וזה אבל חשוב מאוד – העברת כסף לחו"ל היא לא פיתרון קסם, והיא לא תמיד תניב את התשואה המקסימלית. אסור לרוץ ולבצע פעולות שעשויות לעלות ביוקר, ואגב, חשוב להגיד גם שפתיחת חשבון בבנקים הזרים הגדולים והיציבים נדרש מינימום של מיליון דולר, ולכן זה לא מתאים לכל אחד".
אז איך אפשר להנות ממצב השווקים בחו"ל מבלי לפתוח חשבונות בבנקים זרים?
"יש היום אופציות להשקיע בניירות ערך זרים או לנצל הזדמנויות בארה"ב מבלי לפתוח חשבון בבנק זר, ובמיוחד למי שצבר 3 מיליון שקל ומעלה. למשל על ידי קניית ניירות ערך זרים באמצעות מנהל תיקים בבנק של הלקוח בישראל התיק יתנהל בחשבון דולרי כמובן שחשוב לבנות אסטרטגיה המתאימה לדרישות הלקוח וברמות הסיכון המתאימות לו. חשוב למי שרוצה להשקיע בשווקים בחו"ל לעשות את זה חכם ובטיימינג הנכון, כי בארה"ב הורדת הריבית צפויה להיות יותר מהירה מבישראל. מי שלא יבין את זה יפספס את הגל – ויפסיד".
"משפחות מנוהלות מגיעות לנטו של פי 3"
ומה בנוגע לפקדונות? הבנקים מציעים היום פקדונות בריביות מפתות.
"אני לא נגד העברת כספים לפיקדונות כפיתרון לטווח קצר או לתקופת ביניים ואני אפילו לא נגד שילוב סכום מוגדר בתוך תמהיל ההשקעות, אבל זה לא פיתרון מיטבי עבור מי שצבר הון בסדר גודל של כמה מיליוני שקלים. בסדר גודל כזה חייבים לקחת בחשבון משתנים רבים. המטרה שלנו היא לאפשר לאנשים להנות מרמת חיים גבוהה וטובה לאורך זמן, להם ולצאצאים שלהם, ואת זה עושים על ידי תכנון וניהול נכונים.
"על פי מחקרים שנעשו על ידי האגוד הבינלאומי לתכנון פיננסיFPSB (Financial Planning Standards Board) ובחנו את הביצועים במספר מדינות מפותחות בעולם רק משפחות שהחזיקו תכנית פיננסית כתובה ומנוהלת יכלו להגיע לשווי נטו הגבוה פי 3 ממשפחה רגילה. אם לא מייצרים תוכנית עומק אנחנו מסתמכים יותר מדי על מזל – ושם אנחנו לא רוצים להיות".
מעוניינים במידע נוסף?
השאירו פרטים >>>
"כשפועלים באופן אמוציונאלי – מפסידים"
אז ממה נתחיל – מה"עשה" או מה"אל תעשה"?
"אולי נתחיל ממה שלא כדאי לעשות, וזאת בגלל שאנחנו רואים היום הרבה אנשים שנכנסים לפאניקה והם מנהלים את הכסף שלהם מתוך פחד. זה כמובן מוביל לטעויות, אז רגע לפני שעושים צעד דרמטי שגוי כדאי לעצור ולהתבונן על התמונה הרחבה".
אז מה לא כדאי למשקיעים לעשות היום?
"אנחנו מזהים היום שלושה סוגים של משקיעים – הראשונים הם אקטיביים ועושים פעולות כדי "להציל" את הכסף. למשל, להוציא מיליוני שקלים לבנקים בחו"ל בלי לפזר סיכונים או למכור תיק מניות ולעבור לפקדונות, מבלי להבין מה האלטרנטיבות שמתאימות להם.
"הסוג השני הוא המשקיעים האדישים, אלו שלא משנים שום דבר, נשארים עם התיק שיש להם, אפילו שיש בו מוצרים רעילים שמזיקים להם, ומחכים שהגל הזה יעבור מעליהם. גם זו שיטת פעולה לא מומלצת.
"הסוג השלישי אלו משקיעים המתמודדים עם המצב על ידי מגננה. אז אם פעם זה היה לשים את הכסף מתחת לבלטות, היום זה לשים את הכסף בפקדונות – ולא להבין שזה לא מתאים לכל אחד. עבור מי שצבר מיליוני שקלים זה במקרה הטוב שומר על ערך הכסף, ובמקרה הגרוע האינפלציה אוכלת לו את הרווחים".
אתה אומר שגם המשקיעים האקטיביים וגם הפאסיביים טועים?
"שלושת סוגי המשקיעים פועלים באופן אמוציונאלי, מפספסים הזדמנויות, לא ממקסמים תשואות ובשורה התחתונה – מפסידים כסף".
זה מאוד פאסימי. לא משנה מה עושים – מפסידים?
"ההיפך הוא הנכון. ישנן אלטרנטיבות מוצלחות גם כיום. ולראייה, אנחנו מצליחים, גם בעידן הזה של ריביות גבוהות וטלטלה בשווקים, למקסם עבור המשקיעים שלנו, ובעיקר משקיעים לטווח הבינוני והארוך, את התשואות, להכפיל – ואף לשלש את כספם. כשעובדים נכון תמונת המצב היא מאוד אופטימית".
"אנחנו נמצאים כבר שנים במצב של אלפא"
אז מהי דרך הפעולה המומלצת בשיטת לייף גואלס? לדברי מוסקוביץ, הדרך להצלחה מתחילה בתפירת "חליפה" מדויקת. "אנחנו מעניקים למשפחות אמידות פתרון הוליסטי. אנחנו למעשה בונים לכל משקיע ומשקיעה חליפה שמתאימה ליכולת שלהם, עם התייחסות ספיציפית לכל הנכסים שלהם, לכספים נזילים, לכספים עתידיים, לרמת הסיכון שבה הם מעוניינים ועוד ועוד משתנים. רק אחרי שאנחנו מכירים את המשקיעים לעומק אנחנו מכינים תוכנית פעולה – ובכך טמונה היכולת שלנו למקסם תשואות. הגישה הזו מביאה תוצאות מוכחות כבר שנים, וזה לא מקרי שאחוזי הנטישה שלנו הם אפסיים".
זה יכול לקרות גם בשוק הנוכחי?
"בעשור האחרון וגם בשנה החולפת, שהיתה סוערת יותר, אנחנו נמצאים כל הזמן במצב של אלפא. אני אסביר לטובת מי שלא מכיר את המושג: מצב של אלפא הוא המצב שאליו שואף כל משקיע. כך למשל אם נקודת הייחוס של השוק האמריקאי הוא מדד ה-S&P אז המטרה שלנו היא "להכות" את המדד הזה. אז אם השוק האמריקאי עלה ב-10% אנחנו נרצה להיות מעל ה-10%. אנחנו מצליחים לעשות את זה, זה הערך המוסף שלנו. זה אומר שהמשקיעים שלנו מרוויחים הרבה יותר במצב של עליות ומפסידים הרבה פחות במצב של ירידות".
לסיום, מה ההמלצה הכי חשובה שאתה יכול לתת היום למי שצברו מילוני שקלים ולא יודעים מה לעשות עם הכסף?
"העצה הכי טובה שלי היא להפנים את העובדה שרק בעזרת ניהול פרטני ותכנון מקצועי ניתן לדעת ולצפות את העתיד ולהיערך לקראתו. במקום לרוץ בפאניקה ולהעביר כסף לחו"ל בלי לעצור לחשוב רגע, עדיף לעשות בדיקה מעמיקה של הנכסים, של השוק ושל התחזיות לעתיד, כדי להבין מה האלוקציה שתשרת את הצרכים שלכם בצורה הטובה ביותר, ותאפשר לשמור על רמת החיים הנוכחית שלכם – ואפילו לשדרג אותה".
מעוניינים במידע נוסף?
השאירו פרטים >>>
*המידע המפורט לעיל הינו מידע מקצועי מסייע בלבד ואין לראות בו כמידע עובדתי או כמידע שלם וממצה של כל ההיבטים הכרוכים בניירות הערך ו/או בנכסים הפיננסים המוזכרים בו ולכן אין לקבל על סמך מידע זה בלבד החלטות השקעה כלשהן. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או חוות דעת בקשר עם המוצרים ו/או השירותים המוצעים על ידי חברת לייף גואלס בע"מ ו/או מוצרים ושירותים אחרים המוזכרים בו. האמור לעיל אינו מהווה עמדה בנוגע לכדאיות השקעה כלשהי, אינו מהווה תחליף לשיקול דעתו הפרטני של כל אדם בהתחשב בסיכויים ובסיכונים הטמונים בכל השקעה ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. המידע לעיל אינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ והדרכה מקצועיים על ידי מי שמוסמך לתיתם. כמו כן, על כל לקוח לפנות לקבלת ייעוץ והדרכה בקשר עם השקעתו הפוטנציאלית, לרבות ייעוץ מס המתחשב בנתוניו ומצבו המיסוי. אין לראות במידע האמור כעובדתי או כמידע שלם וממצה ואין לקבל החלטות השקעה כלשהן בהסתמך עליו בלבד. חברת לייף גואלס בע"מ לא תהיה אחראית כלפי כל אדם או תאגיד לכל נזק שעלול להיגרם לו כתוצאה משימוש בפרסום זה או הסתמכות עליו. אין באינפורמציה הניתנת לעיל משום הבטחת תשואה כלשהי. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.